Ovo je blog naselja Detelinara. Sve što imate da kažete i objavite, bila to neka vest, priča ili fotografija a da ima veze sa Detelinarom, šaljite na naš email: zadetelinaru@gmail.com

Mapa Detelinare

Dobrodošli na Blog naselja Detelinara

Detelinara je deo Novog Sada i istoimena mesna zajednica. Početkom dvadeseih godina 20. veka to je bila neizgrađena površina pretežno zasejana detelinom, pa je tako nastao i naziv.

Pre Drugog svetskog rata na mapama ovaj kraj bio je označen kao «Ivandansko naselje» tu je bilo predviđeno urbanističkim planom od 1925. da se podigne Ivandanska crkva, ali to nije ostvareno. Za razvitak naselja bitan je bio komunikacijski značaj Rumenačke ulice i Rumenačkog puta, s obzirom na vezu sa fabrikama na jednoj strani i seoskim naseljima na drugoj, što je za prvobitno radničko-seljačko stanovništvo bilo neobično važno.

U bombardovanju NATOa 1999, uništene su civilne zgrade i deo osnovne škole Svetozar Marković Toza na Detelinari.

Na zapadu od Detelinare je Novo Naselje (Bistrica), a granicu čine dugačka ulica Veselina Masleše i teretni željeznički kolosek, prema severu sučeljava se sa Avijatičarskim naseljem (ulicom Kornelija Stankovića), na istoku sa Banatićem duž Rumenačke ulice, a na jugu je Sajmište, odnosno stambeni kompleks u ulici Branka Bajića. Naselje Detelinara prostire se i van tog prostora, zahvataujući i delove susednih mesnih zajednica (Jugovićevo, Radnički). Detelinara je podeljena na Staru Detelinaru i Novu Detelinaru. Granica između njih je ulica Kornelija Stankovića.

Geografska dužina i širina: Latituda: 45°15' Longituda: 19°48'

Stadion FK Novi Sad nalazi se na Detelinari. Stadion može da primi 6000 ljudi.

Grafit Joker

Grafit Joker na Detelinari!
U Banatskoj ulici.

No comments: